Bij de dodenherdenking op 4 mei bij het oorlogsmonument in Winschoten herdenken wij ook de in de nazitijd vanwege hun seksuele geaardheid vermoorde en vervolgde lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders.

Wij doen dit door bij het oorlogsmonument een roze driehoek met bloemen over een zwarte driehoek heen te leggen, die tezamen de davidsster vormen.

Zoals de joden gekenmerkt werden met een gele davidsster zo kregen homoseksuelen die door de nazi’s waren gearresteerd en in concentratiekampen gevangen zaten ter herkenning een roze driehoek op hun kleding. Lesbische vrouwen werden door de nazi’s geschaard onder zogenaamd asociaal en werkschuw volk en werden gekenmerkt door een zwarte driehoek.

Wij denken aan alle homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders die vandaag de dag te maken hebben met discriminatie, vervolging en geweld vanwege hun seksuele geaardheid, seksuele voorkeur of genderidentiteit.

Wij denken in het bijzonder aan de homoseksuelen in Tsjetsjenië die momenteel door de regering aldaar worden gedeporteerd naar concentratiekampen, gemarteld en vermoord alsmede aan hun ouders die worden gedwongen hun homoseksuele kind te vermoorden. Op het lint aan het bloemstuk staat de tekst: “Opdat wij allen in vrijheid lief kunnen hebben”.
— Roze 50plus Oldambt, REAL ID en Manna22